Blog

A Vince Magazin után a Blikk is levette a MOL-MOHU tevékenységét kritizáló cikket

A Vince Magazin után a Blikk is levette a MOL-MOHU tevékenységét kritizáló cikket. „A gondolatok és az áruk szabad áramlása megkérdőjeleződött” – írja Varga Péter

Kedves Vevőink és kedves Olvasóim!

Azon ritka bortermelők közé tartozom, akik a boraik mellett olykor a gondolataikat is megosztják Önökkel. A napokban azonban a MOL-MOHU Zrt. nem túl áldásos tevékenységéről szóló gondolataimat eltüntették a világhálóról, a többutas palackba töltött boraink pedig más sorstársaikkal együtt július 1-je óta büntető adót és egyéb vegzálásokat is kénytelenek elszenvedni. A gondolatok és áruk szabad áramlása megkérdőjeleződött. Lássuk először a gondolatokat. Szeptember első hetében a Vince Magazin levette a MOL-MOHU tevékenységét elemző cikkemet, illetve két nap múlva a Blikk is így járt el az erről szóló ismertetésével. A főszerkesztő uraknak nyilván megártott a szokatlan őszi hőség, hiszen az írások nagy visszhangot váltottak ki és szinte minden hozzászóló egyetértett azok tartalmával. Semmilyen érdemi kritikáról nem tudunk. Mi lehet az oka ennek a látszólag értelmetlen, egyszerre két fórumot is érintő szokatlan eseménynek?

Az, hogy a MOL, mint az egyik legnagyobb hirdető presszionálta volna a médiumokat a számára kellemetlen cikkek eltávolítására, ismerve az óriáscég etikus üzleti magatartását, teljes mértékben elképzelhetetlen számunkra. Aki esetleg még nem olvasta, vagy szeretné újraolvasni az elemzést, a következő linken elérhető. A Blikk ismertetését is szívesen megosztanám, de bár az én írásomról szól, mégis nem az én szellemi termékem. Ezért, ha a Blikk úgy döntött, hogy soha többé ne lehessen elolvasni, akkor ebbe bele kell nyugodnunk.

….. a körforgó borospalackok kálváriája.

Sajnos az év első borát sem tudtuk visszaváltani, pedig még a címke színe is alkalmazkodik a „MOL-MOHÓ” automatához.

Hosszabb írásomban részletesen foglalkozom vele, hogy a körforgó vagy régi nevén többutas palackok képviselik a zöld jövőt. Jelen üldöztetésük oka, hogy a MOL-MOHU-nak alig termelnek profitot. Ezek a palackok már akkor is visszagyűjtésre kerültek, amikor az 50 forintos betétdíjas rendszer nem létezett és most is a MOL-MOHU tevékenységétől függetlenül forognak. (Az egyetlen kapcsolat a visszaváltó automata lehet, ami viszont a körforgó palackokat nem töri össze, mint az egyutasokat.) A kereskedelem a mi műanyag rekeszünkbe gyűjti össze, és ezeket, vagy a belőlük épített raklapos bálákat hozzuk vissza, amikor a teli palackokból álló árut kiszállítjuk. Ha a fogyasztó lemond a betétdíjról és a szemétbe dobja a palackot, akkor a betétdíj nem a MOL-MOHU-t illeti, hanem a Varga Pincészetet. Nekünk viszont szükségünk is van rá, hiszen ha nem kapjuk vissza a palackunkat, akkor helyette újat kell vennünk. Mivel azonban a MOL-MOHU-nak fizetett „adó” – ők valamiért szolgáltatási díjnak hívják bár semmit nem szolgáltatnak nekünk – a forgalomba hozott új palackok után jár nekik, méghozzá az eldobó palackokhoz képest háromszoros mértékben, mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a palackunk visszajöjjön, hiszen akkor nem kell „adót” fizetnünk.

El kell hogy mondjam, hogy 2023. június 30-a előtt, amíg a csomagolóanyag kibocsájtásunk után az államnak kellett fizetni, a körforgó palackok adója 0 forint volt. Majd jött a MOL-MOHU, és felemelte az adót először az egyutas palackok szintjére, idén július 1-től pedig annak több mint háromszorosára. Az érdekeltségek világosak: a magyar állam ösztönözni akarta a környezetvédő csomagolási formát, a MOL-MOHU pedig vissza akarja szorítani azt a területet, ami neki nem eléggé profitábilis. A cég - mint látható - a körforgó palackoknál is az eldobóhoz hasonlóan úgy építette föl az érdekeltségét, hogy akkor járjon jól, ha a palackok nem kerülnek visszaváltásra. Kedves kommentelőm, Deák István szerint az „U” betűt megtévesztésül tették a cég nevébe, az igazi nevük: „MOL-MOHÓ

Az egyutas palackjainknál sajnos a „MOL-MOHÓ” visszagyűjtési rendszerére vagyunk utalva. Boraink többsége szerencsére körforgó csomagolású, amelynek visszagyűjtését a kereskedelemmel együttműködve zökkenőmentesebben végezzük. Az egyetlen gond, hogy a nagyobb boltokban a régi automatákat a „MOL-MOHÓ” gépeire kellett cserélni és ezért azok meghibásodása, vagy telítettsége esetén lehet, hogy a körforgó palackok visszavétele is szünetel.

Varga Pincészet, Badacsonyörs