Varga Pincészet

20 év a magyar borászatban

1993. január negyedikén kezdtük meg a munkát badacsonyörsi pincészetükben a feleségemmel és szüleimmel. Ma már két fiunkkal dolgozunk együtt és remélem, hogy ők majd később unokáinkkal viszik tovább a pincészetet. Az elmúlt 20 évben a magyar borászat szakmailag és technológiailag alapjaiban megújult, a borok minősége nyugat-európai színvonalúvá vált. Ezzel párhuzamosan a fogyasztók igénye is sokat fejlődött, illetve változott. Ma már egyre kevésbé isszuk, mint inkább kóstoljuk a borokat; az érdekeset és a különlegeset keressük. Már nem csak a közeli borvidékek borait isszuk, hanem módunkban áll az ország, Európa, sőt az egész világ borkínálatával megismerkedni. Ezért nem elég csupán szép, kiegyensúlyozott borokat készíteni, olyan borokra van szükség, amelyek nyomot hagynak a fogyasztóban, amelyekre visszaemlékszik és a több ezer elemű kínálatból újra ki fogja választani. sign

250 hektár szőlőt művelünk

imgimgimg

Közel kétszázötven hektáron műveljük saját szőlőinket és ezen túl körülbelül ezer hektárról vásárlunk fel szőlőt a borkészítéshez. Szőlőtermesztő partnereink legtöbbjével már több évtizede együtt dolgozunk.

Tisztaságra törekszünk

imgimgimg

Évente 13 millió kilogramm szőlőből készítünk bort korszerű feldolgozónkban. A szőlőfeldolgozás során a legfontosabb szempont a tisztaságra való törekvés. A fehér- és rozémustot erjesztés előtt tisztítjuk, a színtiszta tükrös mustot alacsony hőfokon erjesztjük borrá; így tudjuk a szőlő frissességét és gyümölcsösségét borainkba átörökíteni.

Vörösboraink fahordókban

imgimgimg

Fahordós pincénk dísze a közel 12 ezer literes fahordó, mely a Dunántúl legnagyobbja. Jellemzően vörösboraink kapnak fahordós érlelést, fehérborainkat inkább acéltartályban és palackban érleljük.

Borainkat 10 ezer palack/órás töltősorunkon palackozzuk. A környezettudatos borkészítés és a versenyképes ár érdekében a borok 90 százalékát betétdíjas palackban hozzuk forgalomba. 2013-ban vezettük be saját, logózott betétdíjas palackunkat.