Tudj meg mindent a csavarzáras Varga palackról

Dugó vagy csavarzár? Gyakori vita borfogyasztók, de még borászok között is. Sokan ragaszkodnak a dugóhúzás romantikájához, de egyre többen vannak azok, akik inkább a praktikumot választják. Pincészetünkben eddig csak a gyöngyözőboroknál alkalmaztuk ezt a palackzárási módot, de ettől a hónaptól kezdve több más borunk is csavarzárat kap, most elmondjuk, miért.

 

Parafa- helyett műanyagdugók
Az utóbbi tíz évben a hazai pincészetek jelentős része átállt a parafából készült dugókról a műanyagdugókra, melynek köszönhetően sokat javult a borok minősége. Műanyagdugó estén ugyanis nem fordulhat elő dugóhiba, míg parafa esetén 5% körüli a hibás palackok aránya, és ami nagyon fontos, a műanyagdugó egyenletes minőségű, míg parafa esetén minden dugó más és más, ami a bor palackban történő érését, alakulását kevésbé kiszámíthatóvá teszi. A műanyagdugó sem bizonyult azonban minden esetben jó megoldásnak, magasabb szénsavtartalmú borok zárására ugyanis nem alkalmas.

dugok

 

Mikor, miért jobb a csavarzár?
Egyre kedveltebbek a határozott szénsavtartalmú rozé- és fehérborok és ezeket dugóval nem lehet tökéletesen lezárni. Mivel a palackban tekintélyes nyomás uralkodik, idővel a szén-dioxid egy része elillanhat, rosszabb esetben a dugó mellett csepegés, szivárgás is előfordulhat. A csavarzár egyik legfontosabb előnye, hogy tökéletesen zár, így tovább frissek és buborékosak maradnak a borok.
A csavarzár másik nagy előnye az, hogy rendkívül praktikus. Alkalmazásával elvész ugyan a dugóhúzós bornyitás romantikája (vagy küszködése), de cserébe a palackot egyszerűen, könnyen kinyithatjuk, szükség esetén ugyanilyen egyszerűen visszazárhatjuk és akár fektetve is visszatehetjük a hűtőbe.

 

Ez egy kevésbé igényes, olcsó megoldás?
A hosszú csavarzár, melyet mostantól több borunknál is használni fogunk, a tömör, natúr parafadugók után az egyik legdrágább palackzárási megoldás. Többe kerül a legtöbb műanyagdugónál és a parafából préselt vagy ragasztott dugóknál is. Ezekre a jó minőségű, hosszú csavarzárakra pedig már esztétikai szempontból sem lehet panasz, sőt véleményünk szerint szebbek, elegánsabbak, mint a dugóknál alkalmazott fóliakupakok.

csavarz1_2

 

Ha ennyire jó a csavarzár, miért nem terjedt el eddig Magyarországon?
Azokban az országokban, ahol a borfogyasztásnak nincs több évszázados hagyománya, manapság már a csavarzár a meghatározó. Például az ausztrál, új-zélandi és dél-amerikai borok jelentős része csavarzáras. Az európai borkedvelők nehezebben válnak meg dugóhúzóiktól, de a szénsavas borok növekvő népszerűsége jól láthatóan itt is meghozza az áttörést, hisz magas szénsavtartalom mellett a csavarzár a legjobb – valójában az egyetlen – megoldás.

 

Mely borok kapnak csavarzárat?
A csavarzár Magyarországon is a friss, gyümölcsös (és szénsavas) rozék és fehérborok körében hódít leginkább és ezeket a borainkat töltjük mostantól csavarzáras palackokba mi is. A 2015-ös Csabagyöngye volt az első, ezt követte négy rozéborunk, ősszel pedig csavarzárat kap az Irsai és a Vadóc is. Terveink szerint a következő években minden fehér Varga palackban lévő borunkra csavarzár kerül.

 

A csavarzáras Varga palackokat is vissza lehet majd váltani?
Igen, ez rendkívül fontos! Csavarzáras palackokat már sokan használnak, de a betétdíjas csavarzáras palack ismét egy olyan újdonság, melyet elsőként vezetünk be Magyarországon és erre nagyon büszkék vagyunk. Attól sem kell tartania, hogy az átállás esetleg fennakadást okoz majd a dugós Varga palackok visszaváltásában, hiszen a kereskedők válogatás nélkül, egyenrangúként fogják visszavenni a dugós és csavarzáras palackokat. És még egy apróság: megköszönjük, ha visszaváltás előtt a csavarzárat visszatekeri a palackra. Egyrészt így gondoskodni tudunk újrahasznosításukról, másrészt Önnek sem fog többé problémát jelenteni a szállítás során az a néhány csepp bor, ami a palackban maradt.

Hozzászólás