Hogyan hűtsük be a bort felbontás előtt?

Nagyon fontos, hogy a borokat milyen hőmérsékleten fogyasztjuk. Mi is minden címkén feltüntetjük az optimális fogyasztási hőfokot, csak abban nem nyújtottunk segítséget eddig, hogy ezt a hőmérsékletet hogyan lehet legalább megközelíteni anélkül, hogy borhűtőt vásárolnánk vagy borhőmérővel bűvészkednénk.


Miért is olyan fontos a hőfok?

A cél az, hogy a legintenzívebb borélményt éljük át. Az optimális hőmérsékleten a legintenzívebbek, legszebbek az ízek, illatok. Egy 5 °C-ra hűtött Irsai sem rossz, de ilyen hidegen hutes a laborbanmég rejtve marad az illata. Ugyanez a bor 25 fokos hőmérsékleten már nem ad tökéletes élményt, mert ekkor már kissé túlzónak, pacsulisnak érezhetjük az illatot. Hasonló a helyzet vörösboroknál. Egy túlhűtött vörösbor jellegtelennek, erőtlennek tűnik, egy túl meleg vörösborban viszont a harmónia szétesik, és tolakodóvá válik a borban a csersav és az alkoholtartalom, egyszerűen nem esik jól inni. Általános szabály, hogy inkább legyen a felszolgált bor egy kicsit hidegebb a javasoltnál, mert a pohárban úgyis felmelegszik, de ha túl melegen töltjük ki, arra nincs orvosság. (Jégkockát ne tegyünk a borba, mert azzal hígítjuk.)

Hogyan és mennyi ideig hűtsük hát a bort?

Három hűtési módszer hatásosságát mértük meg laboratóriumi körülmények között:
1. Hűtő (kb. 5 °C)
2. Fagyasztó (kb. -18 °C)
3. Jeges víz (ha csak jeget teszünk a vödörbe az jobban mutat, de hűtés szempontjából hatékonyabb ha a jéghez hideg vizet is adunk, így ugyanis a jég nagyobb felületen tudja átadni a hideget a bornak.)

borhutes_abra_10perc

Ebből pedig már könnyen kiszámítható, hogy egy palack szobahőmérsékletű (20-21 °C) bort mennyi ideig kell hűtenünk az optimális fogyasztási hőmérséklet eléréséhez.

borhutes_abra_2

A vörösborokat nem tüntettük fel az ábrán, mivel fogyasztásukat szobahőmérsékleten javasoljuk.
A fenti számok, természetesen nem 100 %-ig pontosak, csupán iránymutatásul szolgálnak, olyan praktikus javaslatok, melyeket betartva közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy a kitöltött borok a lehető legjobb élményt nyújtsák nekünk és vendégeinknek.
Találtunk az interneten egy igen alapos kutatást ugyanebben a témában (Chilling wine quickly). Kérésünkre szerzője – Greg Blonder, a Bostoni Egyetem professzora – emailen elküldte nekünk részletes mérési adatait, így össze tudtuk azokat vetni saját eredményeinkkel. Szinte azonos eredményre jutottunk, szerencsére a borok ugyanúgy hűlnek Magyarországon mint Amerikában. Ezúton is köszönjük a segítséget!

Hozzászólás