Szódával elmegy?! 5 fontos tudnivaló a fröccsről

A fröccs sokáig méltatlanul háttérbe szorult (egyesek szemében ekkor éppen a bor vízzel történő hígítása számított szentségtörésnek) de az utóbbi években szerencsére ismét egyre népszerűbb, 2015 óta pedig ráadásul hivatalosan is hungarikum.

IMG_6840_2


Mióta iszunk fröccsöt?

A sokat vitatott, de szép és közkedvelt legenda szerint a fröccs 1842 őszén született Fáy András író, politikus fóti birtokán. Borospincéjébe vendégül hívta Jedlik Ányost, a szódavíz magyar feltalálóját, ő pedig magával vitte találmányát és a bort szódavízzel elegyítve elkészítette az első fröccsöt, amit spriccernek nevezett. A vendégek között azonban ott volt Vörösmarty Mihály is, akinek nem tetszett a németes kifejezés és az italt inkább fröccsnek nevezte el. Ennél találóbb nevet nem is adhatott volna! Ebben a nemesen egyszerű szóban benne van a könnyedség, a játékosság, a frissesség, ennek a fantasztikus italnak minden szépsége.


Melyek a legismertebb fröccs fajták?

Az idők során a bor és a szódavíz különböző arányú elegyeire számtalan fantáziadús elnevezés terjedt el. A legnépszerűbb fröccsfajták a következők:

szodas_Froccs_-compressorKisfröccs (vagy rövid lépés vagy fütty): 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs (vagy hajtás vagy húzás): 2 dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés (vagy fordított): 1 dl bor + 2 dl szódavíz

És a teljes bérlakás hierarchia 🙂
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
Háziúr (vagy nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Lakófröccs (vagy kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz


Milyen borból készítsünk fröccsöt?

Fröccs alapanyagként ma már legalább olyan népszerűek az illatos fehérborok (mint például az Irsai Olivér) és a rozék, mint a klasszikus Olaszrizling. De sokan szeretik a fröccsöt vörösborból is, melyek közül szintén a könnyedebb, gyümölcsösebb típust érdemes választani. A fröccs egyik legfőbb erénye azonban éppen a nagyfokú szabadság, amit fogyasztóinak enged. A fröccs alapanyagául szolgáló bor kiválasztásánál így a legjobb tanács, amit adhatunk, hogy bízzuk magunkat a saját ízlésünkre és bátran kísérletezzünk sokféle borral és sokféle bor-szódavíz aránnyal, hogy rátaláljunk a nekünk és az alkalomnak leginkább megfelelő változatra.


Mi a különbség a fröccs és a szénsavas borok között?

A fröccs mellett a különböző szénsavas borok is egyre népszerűbbek, gondoljunk csak a gyöngyözőborokra vagy az enyhén szénsavas, érlelés nélküli, friss reduktív borokra. Ezek a borok csak szén-dioxid hozzáadásával készülnek, míg a fröccsnek elmaradhatatlan eleme a bor vízzel történő hígítása, még ha csak jelképes mennyiségben is, mint a Krúdy fröccs esetében, melyben 1 dl szódavíz az író szavaival éppen csak „megnevetteti” a 9 dl bort.


Milyen pohárból igyunk fröccsöt?

A könnyedség és szabadság természetesen itt is érvényes, de a fröccsfogyasztás élményének további fokozásához szeretettel ajánljuk gyönyörű, talpas kristálypoharunkat, mely közel 6,5 dl-es űrtartalmával lehetővé teszi a fröccs szemet gyönyörködtető szervírozását, hisz akár egy házmester is kényelmesen elkészíthető benne.


Egy megjegyzés

  1. Bartos György

    Ha már a fociról esett szó, legyen megemlítve a Magyar-Angol fröccs is. Az az 6 dl bor és 3 dl szódavíz! Kimondottan olaszrizlingből készüljön!

Hozzászólás