Szerelmes badacsonyi fajták

kategória: szőlő, tudáskortyok | 0

Valentin napra néhány romantikus színezetű érdekességet hoztunk a Badacsonyról és bemutatunk két „szerelmes” badacsonyi fajtát.


A Rózsakő – a varázslatos bazalttömb és a szőlőfajta
A legendás badacsonyi szerelmespár, Kisfaludy Sándor, költő és felesége, Szegedy Róza először egy badacsonyi szüret alkalmával találkoztak. Később összeházasodtak és 32 évig, Róza haláláig éltek boldog házasságban. Badacsonyi házuk közelében, a hegyre felvezető út mentén, van egy nagy, lapos bazalttömb, melyen szerettek kettesben üldögélni. A kő máig őrzi szerelmük emlékét. Szegedy Rózáról nevezték el, úgy hívják, Rózsakő.

rozsako

A legenda szerint, ha egy fiú és egy lány a Balatonnak háttal ráül, még abban az évben összeházasodnak. De vigyázat, egyetlen férfi sincs biztonságban! Egy másik változat szerint ugyanis a szerelem beteljesedéséhez az is elegendő, ha a kedveséért sóhajtó lány egyedül ül a kőre. A Badacsony emiatt a szerelmesek hegye is.

A követ Szegedy Rózáról nevezték el, egyik kedvenc badacsonyi fajtánkat pedig a kőről. Az elnevezés ráadásul rendkívül találó. A Rózsakő borának illata ugyanis diszkrét, virágos, sárga rózsára emlékeztető, ízében pedig minden más fajtánál erőteljesebben hozza a Balaton-felvidék ásványos jellegét. A Rózsakő jellegzetes badacsonyi szőlőfajta, bár viszonylag fiatal, az 1950-es években nemesítették, abból a célból, hogy a leghíresebb badacsonyi fajta, a Kéknyelű mellé egy porzófajtát találjanak.


A Kéknyelű – az eljegyzések bora

A Kéknyelű különlegessége ugyanis, hogy nővirágú, így a legtöbb szőlőfajtával ellentétben nem képes önbeporzásra.  Ahhoz, hogy a beporzás megtörténjen és a szőlő termőre forduljon, szüksége van egy másik fajtára. Saját ültetvényeinken a Kéknyelű mellé Rózsakőt telepítettünk.

TOKESZIV
A kép forrása: http://constantinecontemplative.tumblr.com/post/47764125265

 

A Kéknyelű termesztése hosszú múltra tekint vissza, jóllehet, ismertsége az elmúlt évtizedekben visszaesett. Kizárólag a Balaton-felvidéken honos, a Badacsonyi Borvidék zászlós bora. Nevét a levélnyél és az erezet kékes színéről kapta. Nehezen termeszthető,  érzékeny fajta, mely keveset terem, de kiváló minőséget ad.

keknyelu

Érdekes módon a nővirágú Kéknyelű szőlőjéből meglehetősen férfias bor születik. Legfőbb sajátossága a virágos illatok, szép savak, hosszan tartó ízek mellett egyfajta szép fanyarság, ami megakadályozza, hogy beteljünk a borral, így újabb és újabb kóstolásra ösztönöz. Gyakran mondjuk egy fajtára, hogy különleges, de talán soha olyan jogosan, mint a Kéknyelű esetében. Van fajta, melyet intenzív illatáért, van, amit szép saváért vagy robosztus testéért szeretünk. Véleményünk szerint egyetlen olyan van, amely mindhárom szempontból kiemelkedő: a Badacsonyi Kéknyelű.


Az elmúlt években egy új badacsonyi hagyomány kezdődött. Pünkösdkor szerelmes párok gyűlnek össze a Badacsony hegyen, a Rózsakőnél, hogy ezen a legendás helyen jegyezzék el egymást. Az esemény után minden pár ajándékba kap egy palackot a borvidék legjobb Kéknyelűjéből, ami abban az évben az „Eljegyzések bora” címet viselheti.

eljegyzos_blog

Hozzászólás