Hogyan készül a Töpszli és az Aranymetszés Szürkebarát?

Késői szüretelésű szőlőből készült édes bort inni ünnep. Ezek a borok koncentráltságukban, íz- és illatgazdagságukban különleges élményt nyújtanak, sokan kivételes, ünnepi alkalmakra tartogatják őket. Ezekhez a borokhoz tisztelettel közelítünk, hiszen tudjuk, hogy megalkotásuk nagy kockázatvállalással, sok munkával jár.


késői_fürt

Mi is az a késői a szüret?
A késői szüretelés lényege, hogy a szőlőt késő ősszel, “túlérésben” szüreteljük. Megvárjuk, míg a tőkén a bogyók természetes módon összetöppednek. A töppedt szemeket kipréselve magas cukortartalmú, sűrű, tartalmas mustot kapunk és ez a koncentráltság öröklődik át a borba is. Azonban a “késői jelleg” túlmutat az édességen és a koncentráltságon, ugyanis az őszi lehűléseknek köszönhetően a szőlőben speciális íz- és illatanyagok képződnek, melyek a késői borok összetéveszthetetlen karakterét biztosítják (mézes, virágos, birsalmás, őszibarackos illatok és ízek). Bővebben az édes borok különböző típusairól.


Miért nincs minden fajtából késő szüretelésű édes bor? Miért olyan ritkák az így készült vörösborok?
Sajnos nem minden szőlőfajta alkalmas a késői szüretelésre. Az érzékeny, szőlőbetegségre hajlamos fajták (pl. Szürkebarát) termése tönkremehet, ha túl sokáig kint hagyjuk a tőkén. A késői vörösborok pedig azért olyan ritkák, mert a kékszőlő túlérésben elveszíti színanyagainak jelentős részét. Ezeket a problémákat oldja meg egy különleges szőlészeti eljárás, melynek során természetes módon felgyorsítjuk a szőlő töppedését és így igazi borkülönlegességeket készíthetünk.


A D.M.R. eljárás
Az általunk alkalmazott D.M.R. (double maturation raisoneé, másodlagos érlelés) módszer lényege, hogy normál szüreti időben, a szőlő teljes érettségében, a szálvesszőt (ezen függenek a fürtök és a levelek) elvágjuk. Ezzel a fürt és a szőlőnövény kapcsolata megszakad, a bogyók vízellátása megszűnik és megakadályozzuk azt is, hogy a bogyók cukor, sav, íz és aromaanyagai visszaáramolhassanak a növény más részeibe. A bogyók természetes módon töppedni kezdenek és a hagyományos késői szüreteléshez képest sokkal gyorsabban, néhány hét alatt kialakul a magas koncentráltság és a késői jelleg.

DMR_0917_00

DMR_0917_01

2015. 09. 17. Szürkebarát tőkék a szálvessző elvágása előtt…

… és a szálvessző elvágása.


DMR_0922_00

DMR_0922_01

2015. 09. 22. (5. nap) A levelek már száradnak…

…de a szemek még nem kezdtek el töppedni.


DMR_0927_01

DMR_1006_01

2015. 09. 27.  (10. nap) A bogyók jól láthatóan töppedni kezdtek.

2015. 10. 6. (19.nap) Teljesen száraz levelek és szép, töppedt fürtök.


DMR_1013_00

DMR_1013_01_SZURET

2015. 10. 13.  (26. nap) SZÜRET!


Ebben az évben a kedvező időjárásnak köszönhetően mindkét D. M. R. módszerrel készülő borunk, Az Aranymetszés Szürkebarát és a Töpszli is nagyon szépre sikerült. Megjelenésükre ugyan még legalább fél évet várni kell,  de az édes borok kedvelőinek a 2015-ös évjáratot mindenképpen érdemes lesz megkóstolni!


Kóstolási tipp
Gyakori, hogy az édes borokat desszert mellé szolgálják fel. Nekünk az a véleményünk, hogy izgalmasabbak az ellentétes párosítások. Az édes borokhoz – meglepő módon – nagyon jól passzolnak a fanyar, kesernyés ízű ételek. Egy korty Töpszli mellé haraphatunk egy falat érlelt, penészes sajtot, ropogtathatunk egy kis diót vagy mogyorót, törhetünk egy kocka (nagyon) fekete csokoládét, de érdemes kipróbálni zsírosabb húsokból készült ételekhez is.

topszli_ajanlo_csik_verzio


 

Hozzászólás