Hódít a rozéfröccs az EB szurkolók között

focis3_blog_belyeg

A 2010-es foci világbajnokság alatt internetes kérdőív segítségével felmértük, hogy Facebook rajongóink milyen italokat választanak meccsnézéshez. Kíváncsiak voltunk, hogy változtak-e a preferenciák az elmúlt hat évben, ezért kibővített kérdéssorral újra megvizsgáltuk a fogyasztói szokásokat. Érdekes tendenciákra bukkantunk.


A nők tisztán, a férfiak szódával

Nagy örömünkre a megkérdezett vargabor rajongók a 2010-es VB-hez hasonlóan az idei EB meccsekhez is 80 százalékban választanak inkább bort vagy fröccsöt más italok helyett. Első pillantásra magasnak tűnhet a 80 százalékos arány, de borkedvelő emberektől ez nem is olyan meglepő.

A fröccs népszerűsége a nők között nem változott a korábbi eredményekhez képest, a férfiak viszont nagyobb arányban választanak meccsnézéshez sör helyett fröccsöt. A nők továbbra is inkább tisztán, szóda nélkül kortyolgatják a bort két gól között.


A rozé már nem csak a fiatal hölgyek itala

Az utóbbi 10 évben lezajlott „rózsaszín forradalomnak” köszönhetően a rozék elképesztő népszerűségre tettek szert. Ezt felmérésünk is alátámasztja. A fröccs mellett szurkolók esetében 35 százalékról 41 százalékra nőtt a rozéfröccs aránya, bár a fehérboros fröccs még mindig vezet 48 százalékos aránnyal. A növekedés egyik oka, hogy a rozé az idősebb korosztályt is meghódította. 2010-ben az 55 év feletti válaszadók csupán 14 százaléka készítette rozéból a fröccsöt, ez az arány mostanra több mint megduplázódott, 32 százalékra emelkedett. De a rozé még ennél is sokkal népszerűbb a fiatalabbak körében: a 18 és 24 év közötti válaszadók több mint kétharmada (!) szavaz a rozéra, ha fröccsről van szó.  Továbbra is igaz, hogy a nők “rozésabbak”, de a korábbi felméréshez képest a férfiak körében is jelentősen nőtt a rozét választók aránya.

froccsgrafikon


Fröccsöt inkább szárazból, tisztán inkább édeset

Fröccsözéskor kb. fele-fele a száraz-édes bor arány, a bort tisztán fogyasztók között viszont sokkal népszerűbbek az édes borok, a válaszadók közel 64 százaléka az édes bort kedveli. Ez különösen igaz a nőkre, ahol az arány 67 százalék a férfiak 59 százalékához képest.


Hozzászólás