Fahordó vagy acéltartály?

Mini sorozatunkban a borkészítés legfontosabb lépéseit mutatjuk be.

Abra

Egy újabb gyakran felmerülő kérdés. Vannak, akik a hagyományokra hivatkozva még mindig megkérdőjelezik az acéltartályok használatát. A fahordós érlelés értékeit, jelentőségét természetesen nem lehet vitatni. De nem lehet vitatni azt sem, hogy a fahordóknak van számos hátránya is, míg a legkorszerűbb technológiát megtestesítő saválló acéltartályok ma már nélkülözhetetlenek a borászatban.


HordO


A fahordók szerepe
Tölgyfahordós érlelés során a bor reakcióba lép a fával és ennek köszönhetően jellegzetes illat- és ízaromákat kap. A fahordó másik lényeges tulajdonsága, hogy pórusain átengedi a levegőt, így a bor a fahordós érlelés során folyamatosan oxigént nyel el, oxidálódik. A testes, érlelt típusú borok megszületéséhez ezek a hatások nélkülözhetetlenek. A fahordós érlelés azonban még ezeknél a boroknál is csak bizonyos ideig – jellemzően 3-18 hónapig tart. Boraink közül fahordós érlelést kap például az Aranymetszés Cabernet Sauvignon és az Óvörös és Óarany Barrique Cuvée-k.

A fahordók hátránya ugyanakkor, hogy élettartamuk rövidebb, tisztításuk, karbantartásuk munka- és időigényesebb és a higiéniai követelményeknek sokkal kevésbé felelnek meg, mint a saválló acéltartályok.


IMG_4398


A saválló acéltartályok fontossága
A napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő könnyű, gyümölcsös, friss, üde, enyhén szénsavas, illatos fehér- és rozéborok elkészítéséhez viszont a saválló acéltartályok (és a hozzájuk kapcsolódó saválló eszközök, csővezetékek) nélkülözhetetlenek. A frissesség, gyümölcsösség megőrzését csak ez, a kíméletes szőlőfeldolgozást, hidegen erjesztést, legmagasabb fokú tisztaságot lehetővé tevő, oxigéntől elzárt (reduktív), zárt rendszerű borászati technológia engedi meg, melyben nincs helye a fahordóknak. Az Illatos Fehér és Rozé Gyöngyözőborunk, Irsaink, Csabagyöngyénk, Vadócunk és rozéboraink megszületéséhez az acéltartályokra, a borkészítés legutóbbi években elért szakmai színvonalára volt szükség.

A következtetés tehát ismét az, hogy egyik megoldás sem jobb, mint a másik. Más célt szolgálnak, más eredményt lehet elérni velük, ezért mindig a készítendő bor karaktere dönti el, melyiket és hogyan érdemes alkalmazni.


Hozzászólás