Csak csomagolás? Mozgóképek a palackozásról

Mini sorozatunkban a borkészítés legfontosabb lépéseit mutatjuk be.

Abra

Elsőre talán meglepő a témaválasztás, hiszen sokan úgy gondolhatják, a lényeg a bor, ez már “csak csomagolás”. Pedig a palackozás az egyik legfontosabb, legösszetettebb feladatunk. Számtalan hibalehetőséget rejt, ezért ugyanolyan szakértelmet, gondosságot és odafigyelést kíván, mint a borok elkészítése.


A palackozás fontossága
Valóban egyszerű dolognak tűnik: megtöltjük a palackokat, lezárjuk, címkézzük és már kész is. De ha a palackozásnál hibát vétünk, annak a legjobb minőségű borra is végzetes hatása lehet.
A borhibák jelentős része palackozási problémákra vezethető vissza: Ha akár csak néhány élesztőgomba sejt is bejut a levegőből egy édes bor palackjába, az bezavarosodhat, újraerjedhet. Ha fertőzött paratölgyből származó parafadugó kerül a palackba, a bor dugóízű lesz. Ha a palackzárás nem tökéletes, és emiatt túl sok levegő jut a palackba, a bor idő előtt elöregedik, tönkremegy, esetleg szivárgás is felléphet. Már ez a néhány példa is jól mutatja, milyen összehangolt csapatmunkát, nagy odafigyelést és precizitást igényel a palackozás.
Ahogy a borkészítés minden lépésénél, a palackozásnál is a legmagasabb fokú tisztaságra törekszünk. Ez teszi lehetővé, hogy borainkat alacsony hőfokon, hőkezelés (pasztőrözés) nélkül palackozzuk, hogy igazán frissek, illatosak és gyümölcsösek maradjanak.


A palackozás folyamata
Ennek a fontos feladatnak az ellátásához egy korszerű, nagy (óránként 10,000 palack) kapacitású, teljesen automatizált palackozó gépsort alkalmazunk.

PALACKOZO_350


Hogy bepillantást engedjünk a palackozás folyamatába, írásunkat néhány animált mozgóképpel illusztráltuk.

moso_800_gif_logoval_modosit

 

tolto

Első lépésként a palackokat kimossuk, öblítjük, sterilizáljuk. Környezettudatos működésünk kulcsa az a hatalmas palackmosó gép, mellyel tavaly 7 millió betétdíjas palackot mostunk ki.

A tiszta palackok a töltőgépbe kerülnek, ami egyszerre 50, szén-dioxiddal előfeszített palackba tölti a bort. Az előfeszítés túlnyomást hoz létre, ami felrobbantja a repedt vagy anyaghibás palackokat (így ezekbe nem kerülhet bor) és lehetővé teszi, hogy szénsavas borokat is habzás nélkül tudjunk tölteni.


csavarzar

csavarzarbol

Ezután a dugózó vagy csavarzáró gép (a képen) lezárja a megtöltött palackokat. A gép a csavarzárat nagy erővel rászorítja a palackra, ezzel a falán menetet alakít ki, amely rögzíti.

A lezárt palackok tovább haladnak a címkézőgép felé.


cimkezo

cimkezobol

Ez felragasztja a palackokra a has- és hátcímkéket.

És ezzel a palackok elnyerik jól ismert megjelenésüket.


PALACKOZO_500

raklap

Végül műanyag rekeszekbe kerülnek…

… melyekből a palettázó gép felépíti a raklapot.


Itt természetesen csak egy kis ízelítőt adhattunk palackozó csarnokunk rendkívül látványos forgatagából. Ha felkeltettük érdeklődését és szívesen ellátogatna hozzánk személyesen is, várjuk Önt szeretettel pincelátogatásunkra.


Hozzászólás