A szőlő ébredése

kategória: szőlő, tudáskortyok | 0

Húsvétkor a tavaszt, a természet újjászületését is ünnepeljük. A tavasz számunkra legfontosabb hírnöke a szőlő ébredése. 


rugy

Könnyező tőkék, duzzadó rügyek

A szőlőtőkék az őszi lombhullás után nyugalmi állapotba kerülnek, életfolyamataik szinte teljesen leállnak. Márciusban aztán, amikor a levegő már kevésbé hűl le éjszaka és a talaj fokozatosan elkezd felmelegedni, a szőlő is ébredezni kezd. A tőkékben újraindul a nedvkeringés, a növény víztartalma megnő, a rügyek duzzadni kezdenek.

A nedvkeringés megindulását hagyományosan könnyezésének vagy a tőke sírásának nevezik. Hogy miért? Mert ha tavasszal metszünk, vagy ilyenkor sebet ejtünk a növényen, akkor a metszés helyén víz csepeg ki. Ez az egyik legszebb jelenség a szőlőben. Talán azért olyan megkapó, mert benne van minden, az örök körforgás, az elmúlás szomorúsága, de ugyanakkor a tavasz, az új kezdet, az újjászületés öröme is.

csepp


A könnyezés 5-6 hétig is eltarthat és tőkénként akár 15-20 liter folyadék is elcsepeghet ilyenkor. A könnyezés során távozó víz azonban később nem jelent hiányt, a szőlő könnyedén pótolja. Sokan úgy vélik, hogy a könnyezés növényvédelmi szempontból is kedvező, ugyanis a tőkén átáramló nagy mennyiségű víz „kimossa” a szövetekben áttelelő kórokozókat. Arra azonban ügyelni kell, hogy a kicsepegő víz ne folyhasson a rügyekre, mert akkor az esetleg visszatérő fagy, vagy a vízben megtelepedő gombák károsíthatják azokat.
Ha az elkövetkező hetekben nem jön erős lehűlés és a levegő középhőmérséklete tartósan 10°C körül (vagy ennél magasabban) alakul, akkor a most még csak duzzadó rügyek ki is fakadnak. A rügyfakadás során a rügyek fokozatosan szétnyílnak, először csak a hajtáscsúcs, majd az első levelek, végül a virágkezdemények is megjelennek. Ezzel megkezdődik a később egyre erőteljesebbé és látványosabbá váló növekedés, aminek köszönhetően az ültetvények hamarosan kizöldülnek.

badacsony_latkep_szeles_2


Tavaszi munkálatok
Addig sem tétlenkedünk, a tavaszi munkálatok már javában folynak. A metszést már december közepén elkezdtük, március első felében fejeztük be. Az ültetvényeken ilyenkor a „tavaszi rendrakás” zajlik. Rendbe hozzuk a támberendezéseket, kicseréljük a sérült oszlopokat, megfeszítjük a drótokat. A szőlősorok között az összetömörödött talajt fellazítjuk (kultivátorozzuk), így jobb lesz a szellőzése és több levegő jut a gyökerekhez. A metszéskor keletkezett venyigét (elszáradt szőlővesszőt) felaprítjuk és bedolgozzuk a földbe, így a lehető legtermészetesebb módon tudjuk javítani a talaj tápanyagellátását.

Hozzászólás