A nyár slágere, a rozé

A rozé népszerűsége évek óta töretlenül nő, ennek ellenére még mindig újdonságnak számít, mellyel kapcsolatban számtalan kérdés merül fel. Hogyan készül? Mitől rózsaszín? Miért pezseg? Egyáltalán milyen egy jó rozé? Minek köszönheti a népszerűségét? Ha egy rövid időre szeretné ön is rózsaszínben látnia a világot, tartson velünk!


Rózsaszín forradalom
A rozé nagyon rövid idő alatt példátlan népszerűségre tett szert. Tíz évvel ezelőtt az általunk készített borok csupán néhány százaléka volt rozé, ebben az évjáratban viszont a fehér-, vörös- és rozéborok aránya már közel azonos. A forradalom tehát nem csupán költői túlzás, a rozé úgy vált rétegborból a fehér- és vörösborok egyenrangú társává, hogy arra még néhány éve sem gondolt volna senki.


roze_grafikon_fekvo


Mi állhat a hirtelen népszerűség hátterében? Az egyik ok az életmód változása lehet. A felgyorsult életvitel és az egészséges életmód előtérbe kerülése miatt egyre népszerűbbé válnak a könnyebb ételek és ezzel együtt a hozzájuk jobban illő könnyed, friss és gyümölcsös italok. Ez a változás először az üde, illatos fehérborok (pl. Irsai, Csabagyöngye) divatjában és a fröccs reneszánszában mutatkozott meg, de ezek a tendenciák össze sem mérhetők a rozék iránti lelkesedéssel. A rozé sikere véleményünk szerint annak köszönhető, hogy vele egy egészen új minőség jelent meg a borok között, ami jobban különbözik a fehér- és a vörösboroktól, mint azok egymástól. A rozét így sokszor azok is szívesen fogyasztják, akik a fehér- és vörösborokat nem vagy csak kevéssé kedvelik.


kekszolo

Hogyan készítjük?
A rozé vörösbor készítésére alkalmas szőlőből készül, fehérbor technológiával. Ez azt jelenti, hogy a kékszőlő levét egy rövid áztatás után elválasztjuk a héjtól, így az abban lévő színanyagoknak csak egy része oldódik bele a mustba, ettől lesz a rozé rózsaszín.
A rozé készítésének titka a jó időzítésben, a tisztaságban, a részletekre való odafigyelésben rejlik.

Rendkívül fontos a szüret időpontja. Ennek meghatározásánál a szőlő egészségi állapota és cukortartalma mellett a rozék frissességét biztosító savtartalom játszik elsődleges szerepet. Szintén nagyon fontos a must megfelelő tisztítása és alacsony hőfokon történő erjesztése, hiszen igazán könnyed és gyümölcsös rozé csak így születhet. Az oxigéntől elzárt, reduktív borkészítésnek köszönhetően pedig a rozék erjedésből visszamaradt szén-dioxid tartalma viszonylag magas marad, az enyhén szénsavas jelleg pedig további üdeséget és lendületet ad a bornak.  Ennek köszönhető, hogy sok rozé kitöltéskor, ha nem is pezseg, de legalábbis perceg, kóstoláskor pedig enyhén csiklandozza a nyelvet.

roze_palackozas

rozepohar

A jó rozé, szerintünk

Véleményünk szerint a jó rozé fő ismérve a könnyedség, játékosság, frissítő jelleg. Nem véletlenül a nyár itala. Illatos, friss, üde és gyümölcsös, mégis alapvetően eltér a fehér és a vörös primőrboroktól is. Nem, vagy alig beszélhetünk fajtajellegről, és bár a szüretelést követően gyorsan palackba kerül, mégsem maradnak meg benne az elsődleges szőlőízek, sőt olyan epres, málnás érzetek jelennek meg, amelyek vörösborban csak hosszabb érlelés útján keletkezhetnek. Ez teszi a rozét egészen egyedivé a borok között.
Fontos, hogy vásárláskor mindig a legújabb évjáratot válasszuk és a rozékat legkésőbb a szüretet követő másfél éven belül fogyasszuk el. Érlelni, tartogatni nem érdemes, ugyanis idővel pont lényegüket, frissességükét, gyümölcsösségüket veszítik el.
A rozék kifejezetten jól illenek olyan könnyű ételek mellé, mint a saláták, levesek, fehér húsok, de akkor is a rozé a legjobb választás, ha egy ételsorhoz csak egy palack bort akarunk felbontani. Fogyasztásukat 10°C körüli hőmérsékleten javasoljuk.


Hozzászólás