Három borunk is nemzeti borkiválóság lett!

A Nemzeti Borkiválóság Program keretében lezajlott a fehér- és rozéborok idei Országkóstolója. A nemzetközi borbírálati rendszeren alapuló értékelés alapján a legjobban teljesítő pincészetek között végeztünk, hiszen 3 borunk is bekerült a Borkiválóságok Könyvébe. (Pincészetünket a 136-139. oldalon találod.) Ebben az évben … Tovább

Nálunk járt a Borászportál

kategória: rólunk írták | 0

Nem a magas ár tesz egy bort kiválóvá. Mi azért dolgozunk, hogy a minőségi borok fogyasztása ne csak az ünnepek és ne csak egy szűk réteg kiváltsága legyen, mert egy pohár jó bor elfogyasztása a nap végén nem lehet luxus. … Tovább

Két arany a VinAgora Borversenyen

A legrangosabb hazai megmérettetésen, az egyetlen hazánkban rendezett nemzetközi borversenyen, a VinAgorán három borunkat is éremmel jutalmazták. Aranymetszés Szürkebarátunk és Royal Egri Hárslevelűnk aranyérmet nyert, száraz Aranymetszés Olaszrizlingünk pedig ezüstérmet kapott.

Hódít a rozéfröccs az EB szurkolók között

A 2010-es foci világbajnokság alatt internetes kérdőív segítségével felmértük, hogy Facebook rajongóink milyen italokat választanak meccsnézéshez. Kíváncsiak voltunk, hogy változtak-e a preferenciák az elmúlt hat évben, ezért kibővített kérdéssorral újra megvizsgáltuk a fogyasztói szokásokat. Érdekes tendenciákra bukkantunk. A nők tisztán, … Tovább

Aranymetszés Szürkebarát – “Nagy arany”

  A Veszprém megyei palackos borok versenyén a 2014-es évjáratú, töppedt szőlőből készült Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát borunk “nagy arany” minősítést kapott. Büszkék vagyunk az eredményre, hiszen a versenyen négy borvidék (Badacsonyi, Balatonfüred-Csopaki, Balaton-felvidéki és Nagy-Somlói) 65 borászata 261 borral nevezett … Tovább

Csak csomagolás? Mozgóképek a palackozásról

Mini sorozatunkban a borkészítés legfontosabb lépéseit mutatjuk be. Elsőre talán meglepő a témaválasztás, hiszen sokan úgy gondolhatják, a lényeg a bor, ez már “csak csomagolás”. Pedig a palackozás az egyik legfontosabb, legösszetettebb feladatunk. Számtalan hibalehetőséget rejt, ezért ugyanolyan szakértelmet, gondosságot … Tovább

Hogyan készül a Töpszli és az Aranymetszés Szürkebarát?

Késői szüretelésű szőlőből készült édes bort inni ünnep. Ezek a borok koncentráltságukban, íz- és illatgazdagságukban különleges élményt nyújtanak, sokan kivételes, ünnepi alkalmakra tartogatják őket. Ezekhez a borokhoz tisztelettel közelítünk, hiszen tudjuk, hogy megalkotásuk nagy kockázatvállalással, sok munkával jár. Mi is … Tovább

A nyár slágere, a rozé

A rozé népszerűsége évek óta töretlenül nő, ennek ellenére még mindig újdonságnak számít, mellyel kapcsolatban számtalan kérdés merül fel. Hogyan készül? Mitől rózsaszín? Miért pezseg? Egyáltalán milyen egy jó rozé? Minek köszönheti a népszerűségét? Ha egy rövid időre szeretné ön … Tovább

A szőlő ébredése

kategória: szőlő, tudáskortyok | 0

Húsvétkor a tavaszt, a természet újjászületését is ünnepeljük. A tavasz számunkra legfontosabb hírnöke a szőlő ébredése.  Könnyező tőkék, duzzadó rügyek A szőlőtőkék az őszi lombhullás után nyugalmi állapotba kerülnek, életfolyamataik szinte teljesen leállnak. Márciusban aztán, amikor a levegő már kevésbé … Tovább

Szőlőfeldolgozás fehér-, vörös- és rozéboroknál

Mini sorozatunkban a borkészítés legfontosabb lépéseit mutatjuk be. A szőlőfeldolgozás nagyon más fehér és vörös borok esetén. Írásunkban bemutatjuk a legfontosabb különbségeket és a végén még a rozé születésének titkára is fény derül. Szőlőfeldolgozás A fehér és vörös borok készítése … Tovább

Szerelmes badacsonyi fajták

kategória: szőlő, tudáskortyok | 0

Valentin napra néhány romantikus színezetű érdekességet hoztunk a Badacsonyról és bemutatunk két „szerelmes” badacsonyi fajtát. A Rózsakő – a varázslatos bazalttömb és a szőlőfajta A legendás badacsonyi szerelmespár, Kisfaludy Sándor, költő és felesége, Szegedy Róza először egy badacsonyi szüret alkalmával … Tovább

Édes borok

Számtalanszor tették már fel nekünk a kérdést: Az édes borokat szeretem, ez baj? Nem, egyáltalán nem baj. A baj inkább az, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerül (de erről bővebben majd egy másik alkalommal). Az édes ízek kedvelői miért tennének … Tovább

Mindent a Varga palackokról

2013 elején új, egyedi betétdíjas palackokkal jelentünk meg a boltok polcain. Összefoglalónkban a döntés hátteréről mesélünk és válaszolunk a palackokkal kapcsolatos kérdésekre. Üvegcsörömpölés indul. Miért cseréltük le a régi betétdíjas palackokat? A korábban használt palackok eleganciája, szépsége megkopott és emiatt … Tovább

Szénsav a borban

Rozé boraink kapcsán egyre gyakrabban merülnek fel kérdések a borok szén-dioxid tartalmára vonatkozóan. Valóban pezseg? Miért? Mitől? Hiba vagy erény? Rövid összefoglaló az apró buborékokról. Pezsgők, gyöngyöző-, és habzóborok Amennyiben az erjedés légmentesen zárt tartályban vagy palackban történik, a szén-dioxid … Tovább